14.6.07

Vyskušajte si klon Manuscriptoria

Prvýkrát publikované: Máj 31st, 2006 sskba-->

Pred Inforom, ktore sa kazdorocne kona v Prahe prebehlo niekolko workshopov. Na jednom z nich, ktorý bol venovaný digitalizácii, resp. sprístupnovaniu digitálnych obrazov rukopisov a starých tlačí. Okrem zaujímavých informácií o počte zdigitalizovaných dokumentov v Európe, či zaujímavé čísla z celého sveta, si môžte prečítať v príspevku p. S. Psohlavca, ktorý zaznel na Infore.

Čo je však dôležité, že si môžete vyskúšať “klon” manuscriptoria na vlastnej koži (do konca júna, ak sa nemýlim). Pohodlne sa z neho dá prekliknúť do oficiálnej verzie, kde si môžte vyhľadať buď voľne dostupné digitalizované dokumenty, alebo nájsť bibliografické záznamy (a tie, ktoré boli vytvorené v Národní knihovne ČR sú ozaj podrobné).

Stránka ponúka aj možnosť stiahnutia nástroja MTool. Jeho použitie je jednoduché. Skúste použiť obrazové súbory, ktoré sú už uložené na stránke, svoj záznam si môžte vymyslieť, reps. zmeniť tie, ktoré ponúkajú už spracované, a pri prelinkovaní uvidíte “svoj” záznam a “svoje” obrazové dáta pekne spracované do e-knihy.

V prípade záujmu o bližšie informácie kontaktujte Digitalizačné stredisko Univerzitnej knižnice v Bratislave.
Jana Jelínková

Žiadne komentáre: