14.6.07

Článok prevzatý zo SlovakFunLibrarian

Prvýkrát publikované: Máj 17th, 2007 sskba-->

Knižnica… (toto nie je sci-fi, toto je realita) …

Keďže som čitateľkou aj nie slovenskej knižnice (knižnice vo Viedni), chcela by som sa s Vami podeliť o moje „zážitky“ ako takáto knižnica funguje mimo územia našej krajiny.

Čitateľom sa môžete stať za určitý poplatok (napr. 20 EUR), alebo za podmienky, že ste študentom príslušnej univerzity, ktorá má knižnicu.

Čitateľ dostane preukaz s kódom a fotografiou, ktorým sa preukazuje v príslušnej knižnici. Je mu odporúčané jedno zo školení, ktoré robí vždy na začiatku roka alebo na požiadanie hlavná knižnica, pri ktorom sa čitateľ oznámi s chodom knižnice a hlavne s tým, ako pracovať s výpožičným systémom knižnice.

Vo Viedni má každá katedra (inštitút) svoje vlastné odborné pracovisko a funguje aj „hlavná knižnica“ pre všetkých čitateľov. Ak nejakú knižku, ktorú potrebujete nenájdete v hlavnej knižnici, určite ju nájdete v niektorej z odborných knižníc.

Výpožičná služba tu funguje od 09,00 – do 19,00 hod.., čitáreň je otvorená každému (aj nielen zapísanému čitateľovi) až do 21,45. Knihy pracovníci vyzdvihujú v pravidelných intervaloch počas dňa, takže knižku objednanú cez internet ráno dostanete už okolo druhej. Knižku si môžete objednať z domu, alebo prídete do knižnice a objednáte si ju rovno v knižnici, majú tam dostatočný počet počítačov…

V knižnici sa nachádzajú aj kopírky (nie jedna), kde si môžete kopírovať (pravdaže aj si vopred zakúpite kartu na kopírovanie) za poplatok koľko chcete.

Požičiavanie knižiek cez internet je dosť praktické, a hlavne človek vidí, že či knižku má niekto požičanú, resp, koľko ľudí ešte na ňu čaká. Ak sa čitateľ zoradí na zoznam čakateľov, ak sa kniha pre neho uvoľní automaticky dostane mail, že knižka na neho čaká v knižnici.

Je zaujímavé, že v knižnici vo Viedni sa mi podarilo požičať aj knižky, ktoré sú u nás len do študovne, alebo ich človek proste nedostane ani do rúk.

Knižky si možno predĺžiť cez internet spolu trikrát, ale za podmienky, že na knižku nikto ďalší nečaká.

Na ďalšej strane ľudia sa snažia knižky vracať načas, lebo pokuty v knižnici za nedodržanie termínu vrátenia požičanej knižky nie sú zanedbateľné (hlavne nie pre našinca)… Po vrátení knižky Vám vytlačia potvrdenku, že ste knižku vrátili… ak nastane problém, že ste vrátili knižku a systém Vašu výpožičku stále registruje, sú tu ďalší ochotní pracovníci, ktorí po upozornení tento problém veľmi rýchlo odstránia.

Pracovníci knižnice sú prívetiví, radi Vám pomôžu objednať knižky ak s tým máte problémy.
Vaša žirafka

Stála priespievateľka na: http://freewebs.com/funlibrarian
Autorka blogu: http://www.freewebs.com/archiv

Žiadne komentáre: